TENTANG KAMI

YAYASAN PENDIDIKAN MALAYSIA (No. Pendaftaran: PPAB-33/2013) merupakan yayasan yang ditubuhkan pada 31 Julai 2013 berdaftar di bawah Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang, Jabatan Perdana Menteri (Akta Pemegang Amanah (Pemerbadanan) 1952 (Akta 258).

Penubuhan YPM memfokuskan kepada 3 objektif iaitu:

1. Assist the welfare of asnaf and B40 students throughout Malaysia in the form of financial or protection schemes
  2. Memberi bantuan awalan dalam bentuk kewangan atau barangan sebagai persediaan sambung belajar
  3. Menyediakan bantuan kewangan dalam menaik taraf infrastruktur bantuan pendidikan dan pembelajaran

OBJEKTIF

Yayasan memfokuskan kepada:

• Bantuan kepada pelajar-pelajar dari golongan kurang berkemampuan yang mempunyai tahap pencapaian akademik yang baik untuk terus dibantu.
  • Mewujudkan satu sinergi bersepadu di kalangan agensi kerajaan, syarikat korporat, institut pengajian tinggi dan badan bukan kerajaan dalam memperkasa bidang pendidikan.
  • Transformasi pendidikan yang digarap oleh kerajaan merupakan satu tunjang hala tuju untuk membangunkan sisi sosial dan ekonomi dengan menerapkan elemen penting iaitu sistem pendidikan berteraskan teknologi dan penekanan berkaitan Bahasa Inggeris.
  • Para pelajar terus menjadi “demand driven” dalam industri secara glokal dan global serta melahirkan graduan yang berkualiti bagi memenuhi tarif ‘Graduate employability’.

VISI & MISI

Visi:

• Sentiasa menambah baik dan meningkat upaya sistem penyampaian dan modul agar lebih komprehensif dan efektif.
  • Memberi layanan yang terbaik kepada golongan sasar secara professional dan akauntabiliti.
  • Ketelusan, akurasi dan keboleh - percayaan dalam pengurusan dana.
  • Kekal dalam memberikan nilai tambah kepada pelajar, penaja dan pelabur.

Misi:
Menjadi sebuah institusi yang pakar dan sebagai wadah yang dipercayai serta diiktiraf untuk membangunkan potensi genetik anak-anak watan ke arah memastikan kemajuan, kekayaan dan kemuliaan yang berkekalan bagi diri, keluarga dan generasi akan datang.

Carta Organisasi

Yayasan Pendidikan Malaysia akan mengadakan:
“Majlis Makan Malam bersama Tun Dr. Mahathir Mohamad dan 20 Ulama’ Antarabangsa”

Sebarang pertanya berkenaan penajaan dan sumbangan, sila berhubung melalui unit tajaan kami:
03-8893 1116 (Pejabat)
013-3564253 (Pn Mardhiah)
017-2364 532 (En Firdaus)

untuk maklumat lanjut click gambar ini.

ms_MYMalay
en_USEnglish ms_MYMalay